Boşanma Davalarında İspat
- Yurt Hukuk Bürosu
- 31 Mar 2023
- 2 dakikada okunur
Boşanma davalarında ispat hakkının kullanılması belirli kurallara bağlanmıştır. Öncelikle taraflar, kanunda belirtilen süre ve usule uygun olarak ispat hakkına sahiptir. Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan delillerin bir vakıanın ispatında dikkate alınmaması gerekmektedir.
Bu noktada “hukuka uygun elde edilmiş olan deliller” ve “hukuka aykırı elde edilmiş deliller” kavramlarından kısaca bahsetmek yerinde olacaktır. Hukuka uygun olarak elde edilmiş olan delilleri örneklendirecek olursak, ortak yaşam alanında eşlerin bilgisi dahilinde elde edilen tüm ses ve görüntüler hukuk uygun elde edilen delil sayılır. Yine eşlerin kullandığı iletişim araçlarında kendilerine kayıt yapıldığı uyarısı yapıldıktan sonra elde edilen tüm ses ve görüntüler hukuka uygun sayılır.
Hukuka aykırı şekilde elde edilen delillerin boşanma davalarında ispat açısından kullanılması ve hükme esas alınması mümkün değildir. Örneğin, kişilerin haberinin olmadan gizlice çekilmiş fotoğrafları; görüntüleri, sesleri, mesajları yine habersiz şekilde elde edilen mektup, belge gibi yazılı kayıtların ispat açısından kullanılması mümkün değildir. Boşanma davalarında ispat kuralları Yargıtay içtihatları ile şekillenmiştir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2015/26918 E., 2017/6688 K., 01.06.2017 KT. Sayılı ilamında “Eşinin sadakatinden kuşkulanan davacı-davalının, birlikte yaşadıkları her ikisinin de ortak mekanı olan konuta, eşinin bilgisi dışında ses ve kayıt cihazı yerleştirerek, eşinin aleni olmayan konuşmalarını kaydetmesinde bu suretle sadakat yükümlülüğü ile bağdaşmayan davranışlarını tespit etmesinde özel hayatın gizliliğinden bahsedilemez ve hukuka aykırılık olduğu kabul olunmaz.” şeklinde karar vermiştir.
Boşanma davalarında bir vakıanın ispatı için gösterilen delilin caiz olup olmadığına mahkemece karar verilir. İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.
Boşanma davalarında tanık anlatımları, dava dosyaları, otel kayıtları, telefon kayıtları, belgeler gibi ispat araçlarından sıkça faydalanılır. Örneklendirdiğimiz ispat araçları bunlardan ibaret değildir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre açılan evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davasında evlilik birliğinin temelinden sarsılması konusunda diğer ispat araçları da kullanılabilir.
Kaynakça: GENÇCAN, Ö. (2018). Boşanma Usul Hukuku. Ankara: Yetkin.
Comments