İcra Hukuku- Sürelerin Hesaplanması
- Sefa YURT
- 29 Mar 2018
- 1 dakikada okunur

SÜRELERİN HESAPLANMASI:
Madde 19
Gün olarak tayin olunan müddetlerde ilk gün hesaba katılmaz. Örn: Borçluya ödeme emri 9 Eylül Perşembe günü tebliğ edilmişse,7 günlük itiraz süresi 16 Eylül perşembe günü çalışma saati bitiminde sona erer.
Ay veya sene olarak tayin olunan müddetler ayın veya senenin kaçıncı günü işlemeye başlamış ise biteceği ay veya senenin aynı gününde ve müddetin biteceği ayın sonunda böyle bir gün yoksa ayın son gününde biter. Örneğin 3 Mart'ta başlamış olan 6 aylık bir süre 3 Eylül günü tatil saatinde biter.3 Martta başlamış olan bir yıllık süre gelecek yılın 3 Mart günü tatil saatinde biter
Bir müddetin sonuncu günü resmi bir tatil gününe rastlarsa, müddet tatili takibeden günde biter. Müddet, son günün tatil saatinde bitmiş sayılır.
Resmi tatil günleri de süreye dahildir.Yani sürenin içinde kalan tatil günleri de hesaba dahil edilir ve bundan dolayı süre uzatılmaz.
Öğlenden sonraları tatil olan günler iş günüdür.Bu nedenle son günü öğleden sonrası tatil olan bir güne rastlayan süre o gün öğleyin çalışma saati sonunda sona erer.
İcra dairelerinde ve icra mahkemesinde adli tatil hükümleri uygulanmaz,yani icra-iflas daireleri ve icra mahkemeleri adli tatilde de normal olarak iş başındadır.
İİK'daki süreler kesindir.İlgililer sözleşme ile bu süreleri değiştiremezler.İlgililerin sürelerin değiştirilmesi hakkında yapmış oldukları bütün sözleşmeler hükümsüzdür.m.20
Comments